Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

 

Poncz Bożonarodzeniowy

gaby-dyson-7MrqcIB8zVU-unsplash.jpgPoncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć. Piątka w nazwie odnosi się do pięciu podstawowych składników jakie tradycyjnie wchodziły w skład ponczu w Indiach, czyli: herbata, cukier, wino, cytryna i dowolny inny owoc.

Na święta proponujemy poncz Bożonarodzeniowy bez alkoholu, a więc świetny dla całej rodziny.

Składniki potrzebne do przygotowania świątecznego ponczu:

  • Czarna herbata o mocnym naparze – około 2 szklanki
  • Korzenne dodatki: gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, laska wanilii, anyż, ziele angielskie
  • Sok jabłkowy – 1 szklanka
  • Sok żurawinowy – 1 szklanka
  • Pomarańcza 1/2
  • Cytryna 1/2
  • Jabłko 1/2
  • Woda – 2 szklanki
  • Miód – około 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę i dodaj według uznania przyprawy (pokruszone),  wanilię rozkrój. Całość gotuj około 15 minut do uzyskania odwaru. Osobno zaparzoną mocną herbatę dolej do odwaru z korzeni wraz z sokami. Dodaj pokrojone w ćwiartki lub ósemki owoce. Całość gotuj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj miód. W ten sposób przygotowany poncz można pozostawić na lekkim ogniu lub podgrzewaczu by wciąż był ciepły.

Masz pytania lub chcesz podzielić się swoimi uwagami?