Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

 

Pokrzywa dobra na odporność

Pokrzywa kolaż.jpgPopularny chwast, który rośnie na łąkach i w lasach może pomóc nam wzmocnić osłabiony organizm i ustrzec się infekcji.

Pokrzywa stymuluje metabolizm, łagodzi dolegliwości reumatyczne i działa lekko moczopędnie, stosowana jest przy leczeniu i zapobieganiu kamieniom nerkowym. Zawiera liczne makro- i mikroelementy, takie jak: żelazo, magnez, fosfor, wapń, siarkę, potas, jod, krzem  i sód oraz witaminy: A, K, B2, C. Dzięki bogactwu witamin i minerałów przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu.

Polecana jest dla osób, które chcą wspomóc pracę swojego układu odpornościowego, a także zintensyfikować tempo przemiany materii.

Najważniejszym przeciwwskazaniem do jej stosowania jest alergia na tę roślinę (nawet na "oparzenie" pokrzywą). Nie powinny jej też stosować panie, które mają choroby narządów rodnych (nowotwór, mięśniaki) i obfite krwawienia.

Masz pytania lub chcesz podzielić się swoimi uwagami?