Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

 

Dlaczego warto pić sok z pokrzywy?

 

sok_pokrzywy.jpgSok z pokrzywy ma działanie oczyszczające, przyspiesza metabolizm, łagodzi dolegliwości reumatyczne. Szczególnie wskazany jest dla osób, które mają tendencję do kamieni nerkowych. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie.

Picie soku z pokrzywy ułatwia także przemianę materii i wzmaga apetyt, gdyż związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe oraz korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach.

Pokrzywa ma także nieocenione działanie przy leczeniu anemii, gdyż korzystnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek. Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi oraz w niewielkim stopniu ciśnienie tętnicze.

Pokrzywa zawiera witaminy A, K, B2, C oraz wiele makro i mikroelementów, takich jak magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem oraz sód oraz  związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.

Oczywiście nie musisz samemu zrywać pokrzyw i wyciskać soku, lepiej skorzystaj z gotowego już, świeżego soku eko niemieckiej firmy Salus, który pozyskuje się w czasie nie dłuższym niż 3 godziny od chwili zerwania rośliny.

Masz pytania lub chcesz podzielić się swoimi uwagami?